lauantai 30. kesäkuuta 2012

Sisiliskon mökki

Kurkkuhuoneen liskolle askarreltiin mökki, ettei sen tarvitse aina etsiä uutta piilopaikkaa. Hieman autoin :D Birk vastasi savupiipusta, ikkunoista ja ovenkarmeista. Aivan onnessaan oli kun sai värittää tusseilla. Siinä kului kivasti sadepäivä. Leikellessä, teippaillessa ja väritellessä.






perjantai 29. kesäkuuta 2012

Tomaattikasvihuone





Tämä oli ensimmäinen kasvihuoneeni. Alennuksesta bongattu kennolevyhuone alumiinisokkelilla. Se oli yllättävän monimutkainen kasata. Varmaan lähemmäs viikon päivät sitä nyherrettiin. Se on paalutettu maahan kiinni, muuten se olisi jo jossakin muualla. Täällä nimittäin tuulee. Sen seiniä on haeskeltu milloin mistäkin ympäri kyliä. Ne pitäisi ruuvata kai kiinni, pelkät jouset ei riitä. Eräänä talvena isäni hiihti hakemaan yhtä seinää pellon toiselta puolelta ja toista naapurin ojasta. Jos tekisin nyt jotakin toisin, laittaisin paljon paremmat rikkaruohosuojukset siihen. Tähän laitettiin vain leikeltyjä multapusseja eikä niitä kiinnitetty kunnolla joten välistä aina repsottaa rikkaruoho jos toinenkin. Toisaalta seinäkään ei ole niin kovin tiivis. Yhdestä nurkasta sataa mystisesti sisään aina kunnon myrskyllä. Automaattikastelu reunimmaiselle taimelle!

Viime vuonna oli niin kuumaa että seinä piti ottaa päiväksi pois ettei 50°C yli sentään lämpenisi. Muutamaan kertaan unohtui avata ovi aamulla, niin sain hetken päästä juosta puutarhaletkun kanssa suihkuttamaan sitä viileäksi. Kattoluukkukin siinä on. Se aukeaa itsestään, mutta se ei lainkaan riitä helteillä. Ihan karmeimmalla paahteella laitan valkoisen huovan auringon puoleisen lappeen päälle.

Ensin kasvihuoneessa oli vain talosta puretuista ikivanhoista tiilistä pinotut laarit ja maalattia. Kunnes eräänä päivänä löysin kyykäärmeen lattialla olleesta multapussista mistä olin hetkeä aiemmin paljain käsin lappanut multaa ruukkuun. Niinpä kaivoin navetan uumenista isäni tuomat, arkkitehtitoimiston vanhat, näytekaakelinpalaset ja raksalta jäljelle jääneet sementit ja saumauslaastit. Suunnilleen jokainen kaakeli on eri värinen. Tein huonon pohjan, joten lattia ei ole kovin priimakuntoinen, mutta kivempi kuitenkin kuin maalattia. Ainakin hauskempi, eikä käärmeitäkään ole näkynyt.

takana oikealla oleva pöheikkö on rucolaa

Aiemmin kasvihuoneessa kasvoi kurkkuakin, mutta kurkkuhuoneen valmistuttua se on nyt täysin tomaattien ja yrttien valtakuntaa. En ole onnistunut kasvattamaan mielestäni tarpeeksi makeita tomaatteja. Monia lajikkeita on ollut kyllä, joten päätin vielä varmuudeksi siirtää kurkut muualle, niitä kun mainitaan usein epäsopivina kumppanuuskasveina toisilleen. Tänä vuonna lannoitan ne luomutomaattilannoitteella, ettei siitäkään pitäisi olla sitten kiinni. Aiemmin niille on roiskastu milloin mitäkin ja varmaankin aivan liian vähän. Olen myös kastellut niitä illalla, mikä ilmeisesti aiheutti halkeilua, joten nyt alan kastella niitä aamuisin niin kosteus pitäisi olla sitten tasaisempi. Tomaatin kaverina pitää ehdottomasti kasvattaa basilikaa. Ne ovat hyviä kumppaneita, suojaavat tuholaisilta. Lisäksi rucola kasvaa täällä monivuotisena koska avomaalla kirpat syö ne. Täällä se kasvaa aiemmin niin isoksi ettei kirpat enää sitä tapa. Muutama salviakin on tänne rantautunut.




Viime vuonna ihanan satoisa ja erittäin makea oli oranssi kirsikkatomaatti 'Sungold'. Niinpä sitä piti tietenkin laittaa tänäkin vuonna kasvamaan. Mahdollisimman paljon. Birkin sain monesti kantaa huutavana ja sätkypotkivana sen luota pois. Poika kun olisi syönyt raakileetkin.

Toinen aika satoisa, jättitomaatteja tekevä 'Cuor di Bue' eli Häränsydän oli myös ihan ok, mutta jotenkin niistä tuli hieman vetisiä. Lajike on myös selkeästi jauhoisempi. Ehkä ruoanlaittoon erinomainen. Varmaankin vesi-lannoitussuhde oli vinksallaan. Luonnehdinta "isohko" ei kyllä ihan täsmää. Näistä tuli jättiläisiä! Suurin tomaatti viime vuonna oli yli puolikiloinen! Laitoin näitä tänä vuonna vähemmän ja yritän saada pienempiä tomaatteja senkin edestä.

viime vuotinen häränsydän pienimmästä päästä
'Garden pearl' kukkii ensimmäisenä
Sitten koska kasvihuoneen tilat on niin rajalliset, pistin myös amppelitomaatteja. 'Garden pearl' kasvaa ainakin lupaavasti ja kukkii jo, joten jää nähtäväksi mitä niistä tulee.

Neljäntenä ajattelin vielä kokeilla avomaantomaattia, mutta sitten en kuitenkaan uskalla istuttaa niitä oikein mihinkään kun pelkään että ne ovat liian lähellä perunoita ja että rutto vie nekin. Viime vuonna meni moni hyvä kirsikkatomaattikilo roskiin kun potturutto vetäisi ne yhdessä yössä mustiksi. Ne olivat kyllä kovin lähellä perunaa, mutta kuinka kaukana on riittävän kaukana? No pitää vaan huomenna laittaa ne johonkin kasvamaan. Nyt ne ovat aivan liian pienissä purkeissa. Ehkä laitan ne isoihin ruukkuihin ja saunan terassille, mikä ei ole pottumaan lähellä. Tai sitten yhden sinne, toisen tänne. Lajike on 'Tamina', joka on hiukan erikoisempi. Lehdet ovat kuin perunalla.

'Tamina'

torstai 28. kesäkuuta 2012

Kellomeri





Kalliolta, navetan takaa löytyi oikea merellinen kelloja. Ilmeisimmin harakankelloja. Niitä on siellä monen monta neliömetriä. Niiden juurella kasvaa metsämansikoita. Siellä olemme viime päivinä kahlanneet kypsien mansikoiden toivossa.
Aamulenkillä suuntasin sinne, missä aurinko paahtaa. Kukkasia oli tien vierukset täyteen joten poimin niistä ison kimpun puutarhapöydälle. Kohta kuitenkin tulee niittokone vetämään kaiken matalaksi. Tuoksu on tosi huumaava ulkona mihin vain meneekin!
Muutaman kimpun lähiaikoina tehneenä täytyy kyllä todeta että sidontakurssi olisi tuikitarpeellinen. Turhaudun kun en saa kukkia pysymään kuten haluan vaikka ladon ne useampaankin kertaan uudelleen. Mutta eipä kai niittykukkakimpun kohdalla moisilla muodollisuuksilla olekaan niin väliä!



keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Kurkkuhuoneen vartija

Monena päivänä olen tavannut tämän kaverin kurkkuhuoneessa. Kun sen tapaa, se jähmettyy kuin suolapatsaaksi ja kun käännän selän, se livistää piiloon. Eilen löysin sen hyllyltä kaalin- ja kehäkukan siementen välistä. Täällä se kuitenkin viihtyy erinomaisesti. Ruokaa ja suojaa riittää. Pitäisiköhän sille rakentaa pieni mökki kurkun lehden alle? Ehkä siinä on Birkille sadepäiväksi hommaa.


tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kurkkuhuone!


Nyt hieman jo värikkäämpi kurkkuhuone alkaa jo olla melko hyvin kasassa. Tämä kasvihuone on tehty kerrostalon vanhoista ikkunoista ja rakennukselta jääneistä jämistä, sekä muilta yli jääneestä paneelista.  Osa maaleistakin on vanhoja pellavaöljymaaleja jotka kuorin ja joita hiukan elvyttelin uudella öljyllä. Tummempi vihreä oli ostettu keittiöön, mutta se oli väärän värinen. Vaaleampi löytyi navetasta. Uutta, tätä varten ostettua, on vain valokate ja ulkomaali. Ulkomaalivalinta meni aivan metsään. Se on Tikkurilan Tehoa ja niin hankalaa on levittää ja tarvitaan monta kerrostakin, eli ei se sen halvemmaksi tule. Haisevaa tahmaa. Yök. Olisi maksanut vaivan käydä ostamassa kunnon pellavaöljymaalit niin hermotkin olisi säästyneet ja yksi kerros peittänyt. Ovi on vanha ja todella kulahtanut. Se kaipasikin jo piristystä.

Vielä kunnon sohva niin täällä voi jo melkein asua!






punoin narut löyhästi kierteelle ja ripustin kattoparruihin
ensimmäinen kurkku
amppelimansikkakin tekee jo satoa
Bongarin apuväline ja silmänruokaa. Löytyi joskus kirjakaupasta.

Kurkkuhuoneen rakennuksesta täällä!

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kävinpä yökävelyllä

Ja löysin ensin ikäväkseni etanan:


Sitä kyllä osasinkin jo odottaa, sillä eivät salkopavun taimet ihan hetkessä tällaisiksi ole menneet. Niitä on täällä yksittäisiä, ei mitään hirmuongelmaa.

Seuraavan kaverin kanssa piti hakea jo parempi kameranrotisko paikalle kun iPuhelin ei enää pystynyt niin pieneen elukkaan. Kyseessä on ötököiden riivaama omenapuuni, joka on nyt jo parempi kun myrkytin sen koiruohoteellä. Lehdet on ihan kippuraisia ja pari tällaista kärpästä istuskeli pääasiassa niillä huonoilla lehdillä, tämä kylläkin hetken ihan terveellä:


Lieneekö ollut vaan yötään viettämässä, vai itse syyllinen.
epäilin omenakemppiä mutta tämä se ei ainakaan ole.

Samalla selvisi missä hyttyset nukkuu. Omenapuussa:


Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä menin mustaviinimarjapensaalle ja katsoin että sen oksan kärki on käpristynyt ja aattelin että yllätän kirvat itse teosta, mutta kuvasta kurkkasikin tämmöinen!

pöö!


Olin menehtyä sydänkohtaukseen, nyt vaan naurattaa. En siis nähnyt sitä lainkaan ennenkuin otin kuvan. Ai kauheaa että voi olla rumat jalat. Ja irvistääkin noin rumasti!

Nyt on muutenkin joku ihme toukkavuosi. Mustat salkoruusut ja auringontähdetkin on rouskittu aika reikäisiksi, mutten usko että se haittaa niiden kukintaa juurikaan.


sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Pieni juhannusjuhla ja humalat



Ajattelin että jotakin perinteitä pitää tartuttaa myös jälkikasvuun. Niinpä suuntasimme juhannusaattona pieneen juhannusjuhlaan, missä nostettiin salko. Odotin paljon railakkaampaa meininkiä, niinkuin juhannusjuhlissa yleensä on, mutta tämä oli selvästi suunnattu läheisen vanhainkodin asukeille, kavereineen, jotka istuivat rivissä kuuntelemassa vähemmän railakasta humppaa. Birk hihkaisi heti ensin iloisena että "katso äiti, Joulupukki". Ja niinhän se totuus kuuluu lapsen suusta. Paikalla oli ainakin viisi Joulupukin näköistä setää jotka hymyilivät takaisin aurinkoisesti.

Lasten osalta juhlan pelasti ihana suomenhevonen jonka kärryn kyytiin joka napero pääsi suunnilleen niin monta kertaa kuin halusi. Ja iso keinu millaisessa ei saakaan keinua ihan joka päivä!  En ole kyllä yhtään varma että huomasivatkohan lapset edes koko salkoa mitä mentiin katsomaan, mutta ihan kiva aloitus juhannuksella kuitenkin oli.





Ja perinteistä puheenollen, edelleen on voimassa laki jonka mukaan kaikilla torppareilla ja kartanollisilla täytyy olla tietty määrä humalasalkoja verottajaa varten. Tässä esimerkillistä esimerkkiä, joskin määrästä uupuu vielä 194kpl!: (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1734/17340002000)



torstai 21. kesäkuuta 2012

Mun viikon bestis on: harvennuskuokka




Pitkävartinen sellainen. En tosin harvenna sillä mitään muuta kuin rikkaruohoja, mutta googlen kuvahaku oli sitä mieltä että rikkarauta on ihan eri näköinen. Tällä saa kovaksi tampaantuneilta kulkuteiltä ja sipulimaastakin rikkaruohot pois ilman että tarttee talloa multaa. Ilman tätä olisin pulassa. Kasvimaa on niin iso ja aikaa on niin vähän. Isoimmat voikukat, juolavehnät, rönsyleinikit ja pujot kannattaa edelleen nyppiä, mutta tällekin jää älyttömän paljon käyttöä silti. En tiedä mistä se on tänne tullut, mutta se näyttää tosi vanhalta.

Toinen rakaani, sadettaja, kiikkuu ympäri puutarhaa myös ahkerasti. Sen käyttöä on hiottu tässä kovasti. varomaton kun jää helposti alle tai säätää sen leveyden päin honkia niin että vettä menee penkistä yli, hukkaan.

Tänään olen lannoitellut vähän sitä sun tätä. Hevonkakkaa sinnetänne. Tämä on juuri se vaihe kun kaikki on jo itänyt, mutta mikään ei tunnu kasvavan. Ilmat ovat olleet vielä viileät ja nyt kun ne lämpenee niin hetken päästä kun kurkaa ulos, siellä on kauhea viidakko.



tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kukkia pusikoissa

Meidän kukkapenkit on vielä aika retuperällä. Kukkia kyllä on, varsinkin maatiaislajikkeita, mutta niitä pitäisi kitkeä ja järjestellä uudelleen vähän värien mukaan. Minullapa ei vaan ole aikaa tänä vuonna. Niinpä keskityn vain keittiöpuutarhaani ja ihastelemaan eri pöheiköissä kukkivia ihanuuksia. Myöhemmin revin hieman ruusuja, kunhan ovat kukkineet, ja hankin niille oman tilan.

Ruohosipuli
Ukkolaukka
Akileijaa kasvaa täällä kuin rikkaruohoa konsanaan. Joka paikassa
(Saksan?)kurjenmiekka
Raparperi
Tarhapioni, luulisin
Mansikka
Joku pienenpieni ojan pohjalla
Tarhaidänunikko 'Raakkila'-sekoitus
Tarharaunioyrtti
Ehdoton suosikkini, koiranputki :D
Pienillä pojilla on erinomainen taito nähdä kauneutta sielläkin, missä sitä mukamas ei ole. Ja tehdä aidille hienoja kukkakimppuja!