maanantai 9. huhtikuuta 2012

Muovitonta ulkomaalausta



Saunamökin ulkomaalaustuotteenkin valintaa tehtiin pitkään ja hartaasti. Sauna kun on paljon isompi kuin pelkkä sauna, joten pintamaalaaminenkaan ei ole ihan halpaa. Saati jos se tuhoaa hirttä, jolloin huono valinta voi käydä yllättävän kalliiksi. Joku teollinen talomaali olisi pyhäinhäväistys, kun kauniista hirrestä on kyse. Lisäksi ulkolateksit ovat taloja aikoinaan niin paljon homehduttaneet, että ne eivät tule kyseeseen, vaikka muka nykyään hengittävät. En halua seiniini muovia, vaikka se olisikin öljymaalissa. Etenkään ulkopuolelle. Maalifirma kun tuskin kustantaa uutta taloa jos heidän maalillaan sen pilaan, joten hengittävyyden kanssa täytyy pelata varman päälle. Etenkin hirsitalossa. Siinä kun ei ole pintalautaakaan mikä olisi vaihdettavissa.

Halusimme väristä mielellään läpikuultavan, mutta jo yhden talven aikana hieman pilkuttuneet seinät olisi kaikki pitänyt pestä ensin homepesulla ja sitten sutia jollakin boorilitkulla. Pohjat ja öljykuultomaali taiesim. roslagin mahonki olisi myös kustantanut tietysti aika paljon. Ja vaatinut monta käsittelykertaa, kirosanoja ja jumiutuneita niskoja.
Punamulta oli yksi vahvoista vaihtoehdoista, kunnes törmäsin vanhan saunamökin vanhaan seinään ja sotkin hihani. Jouduin pesemään myös poikani haalarin. Uuden saunan edessä on oleskeluterassi, joten osumaa voi hyvinkin tulla. Tiedän että sen ei pitäisi sotkea, mutta en ihan satavarmasti siihen luota. Kai se vanhan saunan maali on hapertunut jotenkin vanhemmiten.
Petrooliöljymaali oli myös hyvän näköinen vaihtoehto, mutta ei niin kovin halpa, koska olisi vaatinut homeenestoaineenkin allensa. Eikä se petroolikaan ihan innostanut, maalille olisi kuitenkin riittänyt yksi käsittelykerta. Puhdas pellavaöljymaali taas on tuhottoman kallista ja työlästä tuossa mittakaavassa.

Niinpä pitkällisten etsintöjen jälkeen törmäsin rautavihtrilliin. Punamultamaalin homeenesto-osaan, joka ei ole kylläkään maali. Se harmaannuttaa puun ennenaikaisesti ja pitää homeet ja muut pöpöt loitolla. Eikä kaunis puu jää piiloon vaan muuttuu kauniin harmaaksi. Lisäksi hintaa koko talon käsittelyllä on murto-osa verrattuna mihin tahansa maaliin. Kuusi kiloa rautavihtrilliä koko taloon. Kilo 8 litraan vettä. Hintaa kilolla on 2-6€. Eikä sellaisessa seinässä viihdy homeet tai levät. Vanhatkin pilkut katosivat kuin tuhka tuuleen. Tätä ei voi kun ihmetellä miksi ei ole enemmän käytössä, mutta taas törmätään markkinatalouden ilmiselvyyteen. Eipä sen valmistaminen olisi järin kannattavaa millekään maalifirmalle, päinvastoin. Työskentelyssä ainoa "ongelma" on se ettei tulos näy heti. Mutta muutamassa tunnissa alkaa jo vähän näkyä. Seuraavana päivänä voi paikkasutia kohtia missä on lintsailtu. Lopullinen tulos alkaa valjeta vasta talven jälkeen. Hangesta heijastuva valo kun vasta kunnolla harmaannuttaa varjoon jääneet alueet. Tarjolla olevat työstöohjeet ovat ristiriitaisia. Toisen mukaan sitä voi ruiskuttaa, toisen mukaan ei. No me ruiskutettiin ja vedettiin harjalla päälle.

Ikkunanpielet on sudittu luottomaalillani, Allbäckillä. Sopivan sävyn sekoittelin itse kahdesta sinisen sävystä ja koska ulkolaudoista on kyse, mukaan laitettiin homeeneston vuoksi hieman sinkkivalkoista. Väri oli helppo sutia ja jo yksi kerros peitti hyvin. Lopputulos hukkuu nätisti maisemaan. 

sotkeentunut lankku mistä näkyy hyvin harmaa, sekä puhdas puu


8 kommenttia:

  1. Iltaa! Mistä väreistä sekoittelit ikkunanpielet? Rakennamme Inariin hirsitaloa ja kuvahaulla etsiskelin talon värejä kuukausia. Sun kuva tuli sitten vastaan ja tilasinkin jo rautavihtrilliä. Tuon saman sinisen kun vielä saisi sinulta "pöllittyä"... t. Karhuemo

    VastaaPoista
  2. No oikein hyvää iltaa! Hauskaa että hirveällä soutamisella ja huopaamisella valittu yhdistelmä innostaa muitakin!

    Sinisessä oli Allbäckin Lin blåta litra ja Gammel blåta litra ja pieni purkki (muistaakseni 2dl) sinkkivalkoista. Sinkkivalkoinen ei oikeastaan vaikuta väriin, se toimii homeenestona. Eli jos haluaa sisälle samaa väriä niin jättää sen sinkkivalkoisen pois. Sinisiä saa sekoittaa aika kauan ja vaikutti siltä että ne eivät täysin sekoaisi, mutta lopputuloksessa sitä ei huomaa kyllä pätkääkään.

    Rautavihtrillin kanssa kannattaa muistaa ehdottomasti suojavarusteet! SILMÄT etenkin! Vaatteet ja ennestään maalatut pinnat menee ihan uusiksi ja rauta ruostuu. Eli ensin vihtrilli, sitten ikkunanpielet. Ja iholle kunnon saippuapesu.

    Pistänkin blogisikin seurantaan! Ja toivotan antoisia rakennushetkiä!

    VastaaPoista
  3. Tattista nopeasta vastauksesta! Hirret saapuu muutaman viikon kuluttua ;)

    VastaaPoista
  4. Teidän saunamökkinne on upean ja aivan täydellisen värinen! Kerta toisensa jälkeen eksyn tänne sinun blogiisi ihastelemaan väriyhdistelmää, kun suunnittelen tulevan kesämökkimme maalausta. Kovasti olemme miettineet Uulan tuotteiden käyttämistä, mutta niistä on aika monella huonoja kokemuksia. Homepilkuthan ne eniten pelottaa. Joten minua tietenkin kiinnostaa teidän projektinne maalien kestävyys. Mielelläni kuulisin kokemuksiasi enemmänkin saunamökin maalivalintojen onnistumisesta! Millä maalilla muuten valkoiset ikkunanpokat on maalattu? Onko sinulla kokemuksia jo aikaisemmin noista ikkunoissa käyttämistäsi maaleista? Lähinnä minua kiinnostaa, että kuinka pitkään pinta kestää halkeilematta ja tuleeko siihen hometta. Onkohan teidän saunamökkinne eteläisessä Suomessa? Meidän mökkimme tulee Kuusamoon, joten siellä ollaan kovan sään armoilla ja olisi suotavaa, että maalipinta pysyisi tietenkin mahdollisimman pitkään kauniina ja hyvänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkihän on vielä melkoisen uusi, joten pitkän aikavälin kokemusta ei ole. Ikkunan pokat on maalannut ikkunatehdas, joten niistä en tiedä mitä lienevätkään. Itse olen maalaillut vanhoja ikkunoita sekä tikkurilalla, että allbäckillä eikä niissä ole ongelmaa tullut. Nuo siniset vuorilaudat ovat edelleen uudenveroisessa kunnossa. Niissähän on sinkkivalkoinen homeenestona. En usko että niihin tulee ongelmaa, niin paljon täällä on vuosikymmenten aikana pellavaöljymaalia sudittu. Sehän vanhetessaan kräkkääntyy nätisti, eikä lohkeile isoina siivuina niinkuin lateksit. Levittäminen on sata kertaa mukavampaa kuin teollisemman öljymaalin.

      Rautavihtrillistä ei ole pahaa sanomista. Jos ne seinät joskus jostain syystä homehtuisi, mikä on suht epätodennäköistä koska kyseessä on himeenestoaine, niin käsittelyn voi aina uusia. Se maksaa muutaman kympin koko taloon. Ainoa vaan että maalilla maalatut kohdat pitää olla superhyvin suojattu koska vihtrilli tuhoaa ne. Sen väri on hiukan epäasainen riippuen auringon osumisesta seinään, mutta en ole vielä ainakaan häiriintynyt siitä.

      Uula taas... Meidän asuintalo on maalatu sillä edellisen omistajan toimesta. Maalipinta oli ihan täydellinen, kunnes kaadettiin iso puu talon läheltä. Samaisena talvena se alkoi tummumaan siltä puolelta taloa. Pesemällä mäntysuovalla ja harjalla sain sen kuitenkin aika hyvän näköiseksi vielä. Sitä en tiedä ollenkaan, kuinka hyvin tuo edellinen omistaja on mahtanut laittaa sen homeenestoaineen sinne maalin alle. Se kun lienee se olennaisin osa Uulalla maalaillessa. Ja meidän seinää ei oltu pesty pitkiin aikoihin, joten saattaa olla että hevoskasanjan siitepölytkin oli siinä sitä seinää tuhoamassa. Muuten en valittaisi kyllä. Muissa paikoissa on toiminut kyllä. Mun suosikki on kylläkin tuo allbäck, ihan vaan maalausmukavuuden vuoksi. Toki, uulan petroolia laitan kyllä vanhan talon seinään kunhan se huoltomaalataan joskus. Lautakuoressa pari pilkkua nyt ei maata kaada, mutta hirsiseinäån vetelisin edelleen rautavihtrilliä.

      Ja Inkoossa asutaan. Täällä on melkoisen leudot ilmastot, mikä saa lasikuitulipputangotkin homeeseen toisinaan, joten paha sitä maalia on suoralta kädeltä syyttää. Sikäli kunnon pakkassäät ovat ainakin hyvästä, että kosteusaso on varmaan aikalailla pienempi.

      Nyt jos maalaisin uuden lautaverhoillun talon, en tiedä mitä siihen sutisin. Allbäck on liian kallista... Periaatteessa olen kuitenkin melkoisen tyytyväinen uulaan. Pitää katsoa mitä naapuritalolle kuuluu parin vuoden päästä. Sen tiedän ainakin homesuojatun kunnolla. Ainakin Uula ajaa mennen tullen mun mielestä tikkuriloiden ja muiden yli. Se vähä mitä niitä olen levitellyt, on ollut melko tahmaista töhertämistä. Mutta minun kokemukseni tältä alaltahan on melko rajallista...

      Tuo kommenteissa yllä oleva Karhuemo rakensi kai Inariin talon, mutta ei tainnut vielä värittää itse taloa, vaan testiksi jonkun pienemmän piharakennuksen vain, mutta sieltäkin lienee jotakin kokemuksia tulossa

      Poista
  5. Hei. Tuosta rautavihtrillistä kysyisin. Tuliko kaikista seinistä tasaisen harmaat vai tuliko joihinkin kellertävää väriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pahasti ainakaan. Auringottomin puoli on epätasaisin, mutta ei niin että silmäni tosi pahasti häiriintyisi. Se myös tasoittuu ajan myötä käsittääkseni jos kellertyy. Annostuksesta kiinni kellertääkö vai ei...

      Poista