maanantai 13. toukokuuta 2013

Myymälässämme valokuvaaminen kielletty !

Salainen kaasugrilli

Nämä tämmöiset lappuset jaksavat toisinaan huvittaa. Ne nimittäin riitelevät sananvapauslain kanssa. Niinpä otan niistä aina välillä huvituksekseni kuvia. Se on ihan täysin laillista, olipa kyseessä kauppa tai yökerho, tai vaikka Kelan office. Mietin myös, mitä ihmettä mitä kyseinen K-rautakauppa "salailee". Kaikkihan on siellä nähtävillä. Hinnat voi kirjoittaa ylös jos ne kiinnostaa, kameralla ei voi vakoilla mitään mitä ei muutenkin voisi. Vai onko myymälän järjestys ja visuaalinen ilme niin erinomainen? Itse otan nimittäin hirvittäviä määriä muistikuvia. Ihan vaan tyyliin tapettikuosi+hintalappu. Koska niin muistan parhaiten mitä vaihtoehtoja minulla on. Sehän on kaupankin etu. Enkä suinkaan aio tavastani luopua. Jos pelkona on se että ihmisiä kuvataan, niin se riski on tavallaan vaan otettava jos julkisella paikalla oleilee. Tietenkään epäsopivasti niitä ei saa julkaista, muuten voi joutua ongelmiin. Hyvän tavan mukaan voi luvankin kysäistä.

Kännykkäkamerasta kukaan ei koskaan huomauta, mutta jos otan kunnon kanuunan mukaan, niin toisinaan alkaa hyvinkin epäluuloinen toiminta. Sikäli se on aika paradoksaalista, että usein "kunnon" kameran omistajat yleensä myös osaavat käyttää sitä kunnolla ja ovat tietoisempia lain pykälistä. Lisäksi silloin kuvaaminen on aina täysin avointa ja nähtävissä, toisin kuin kännykkäkameralla räpsytellessä, millä saa usein samasta asiasta hiukan epäedustavampia kuvia.

Helpompaa on yleensä kysellä lupia jos on menossa jotakin tiettyä kuvaamaan esimerkiksi kauppaan. Toiset kauppaketjut ovat avoimempia kuin toiset. Eräänkin kerran monta vuotta sitten kun olin menossa kuvaamaan kemikaalihyllyä, ajattelin soittavani muodon vuoksi Tarjoustaloon, mutta luuriini hyökkäsikin ilmateiden halki hirvittävän ärhäkkä, vainoharhainen ja epäileväinen mieshenkilö, joka alkoi hyvinhyvin vihaisena tivaamaan, että missä liikkeessä olen. Ja duunini oli vain käväistä ottamassa parit kuvat johonkin koulun kemian kirjaan, kemiaa notkuvista hyllyistä. Ei sen kummempaa. Epäilemättä koulukirjoissa kyllä mainitaan varmaankin turhista kemikaaleista ainakin joidenkin vessanraikastimien kohdalla, mutta ukkelin reaktio oli kuin olisin ollut pommiuhkausta soittamassa. Mutta ei se mitään, kiitokset taas ässämarketin omistajalle!

Kerran sain vartijan perääni. Keskellä julkista ulkoilmaa, Kaivopihalla. Tiimarilla vaihtui omistaja tai yhteistyökumppani tai jotain, niin tarvittiin kuva logosta myymälän ikkunassa. Vartija tosin luovutti hyvin suosiollisesti kun huomautin paikan julkisuudesta. Kai niille tulee kivasti vaihtelua päivään kun voi sentään ajankulukseen koittaa rikkoa sananvapauslakia. Vartijastakin saa ottaa kuvan, kunhan ei sitten vaan julkaise sitä väärässä paikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti