perjantai 31. toukokuuta 2013

Kauhistus kasvihuoneessa

En muista milloin olen viimeksi huutanut säikähtäessäni! Tuskin koskaan, mutta tänään oli ihan pakko. Tapahtumasta on jo tunteja aikaa ja edelleen on sydän nurinpäin kurkussa.

Syyllinen on oikeassa alanurkassa

Olin kasvihuoneessa erottelemassa kesäkurpitsan taimia toisistaan kun laitan aina liikaa siemeniä pieniin taimiastioihin. Niitä siinä olin jo varmaan vartin purkitellut erilleen ja homma oli loppusuoralla. Nostin sivuun ison sinkityn tarjottimen millä kurpitsat ja maissit olivat viettäneet aikaansa. Se oli osittain mullan päällä ja osittain kuvissa näkyvän tiilistä ladotun laarinreunan päällä.


Syyllinen näkyy jo aika hyvin. Ihmettelin kun mullassa oli iso reikä. Aivan kuin joku olisi käynyt rautakangella hujauttamassa. Kumarruin katsomaan tarkemmin... Ja jotain hyppäsi kohti. Säikähdin niin että huusin ja peräännyin. Tämä puolen metrin loikan pompannut, häiritty kasvihuoneen asukki, meni äkkiä takaisin kotikoloonsa!
Se oli 'Bufo bufo' ! Ja minä vein konnalta katon. Ja kyllä se onkin sitten ruma, varsinkin naamalle hypellessään! Mutta niin hauska tapaus kuitenkin että rakensin sille uuden katon arkkitehtitoimiston näytekappaletiililaatasta, jotta hän saa rauhassa löhöillä kosteassa mullassaan. Saattaa olla että huomenna selvittyäni järkytyksestä teen sille vielä paremman, jottei hän joudu liikaa kärsimään auringonpaisteesta päivisin. Kasvihuoneessa kun on melkoisen lämmintä aurinkoisella säällä.

Rupikonna eli kansankielessä rupisammakko tai korpisammakko, on rauhoitettu laji. Ja hitusen myrkyllinen, mutta ei järin pahasti. Tämä oli varmaankin täysikasvuinen tapaus, hiukan yli 10 cm pitkä. Rupikonna voi elää jopa 40-vuotiaaksi ja ne ovat erittäin paikkauskollisia, joten tästä voi saada pitkäaikaisen kaverin! Paljon kivempi tämä on kuin se kyykäärme minkä tapasin täällä pari vuotta sitten. Mutta mihinköhän on sisilisko kadonnut???


7 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoinen tarina. En ole koskaan nähnyt rupikonnaa, enkä todella olisi uskonut sen tulevan kasvihuoneeseen. Hauska tuttavuus!

  Jari


  Pieni puutarha -blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä totaalilandella on aika paljonkin rupikonnia ja mm vesiliskoja ja vaskitsoita. Noita rupisia kavereita löytyy useimmin mansikkamuovien seasta jos joku muovinpala on vaikkapa maata peittämässä rikkaruohoilta tai jotenkin mytyssä tai kasassa.
   Möyheää, kosteaa multaa. Siitä ne tykkää päivisin, yöllä ne lähtee liikenteeseen. Mutta kurnutusta en ole ikävä kyllä koskaan kuullut. Epäilemättä tuommoisesta kaikupohjasta lähtee kyllä aikamoinen mekkala!

   Poista
 2. Hieno juttu, että konnia on vielä jossakin:) Meilläpäin niitä ei näy ollenkaan.

  VastaaPoista
 3. Iso 'bufo bufo' oli muuttanut muualle, mutta kasvihuoneen lattialla köntysti pieni, muutaman sentin mittainen pikkubufobufo! Kasvihuoneeni on siis konnalandian keskipisteessä!

  VastaaPoista