perjantai 27. heinäkuuta 2012

Levälammikko


Lummelammen tulovesiputki oli mennyt tukkoon. Normaalisti sinne menee talon koko toisen lappeen sadevedet. Nyt ei. Niinpä vesi ei ollut vaihtunut tarpeeksi ja koko lampi oli mennyt melko kelmeän näköiseksi mutaleväaltaaksi. Niinpä sitä piti hiukan kunnostaa. 


 Kannoin kastelukannulla kaikki vedet pois mitä sain, kunnes pohjamudasta kurkisti vesilisko. Sitten pumppasin sadevesitynnyristä lappoilmiön käyntiin ja laitoin vielä kaivosta raikasta lähdevettä lisäksi. Vaalea murske on rautakaupasta saatavaa allassubstraattia mikä edesauttaa veden kirkkaanapysymistä. Kunhan lumpeet ensin kukkivat loppuun ja muu elämä häipyy, kaivan juurakot yläs ja tyhjennän substraatit ja kivet altaan pohjalta. Sinne on kerääntynyt liikaa kiveä. lannoitetabletteja oli keväällä jo hyvin hankalaa saada perille. Substraattimurikat voi pestä ja käyttää uudelleen. Sitä on lampeen uponnut jo ainakin monta kymmentä kiloa, rantakiviä toinen mokoma ainakin ja isoja kiviä järjetön määrä. Talvella jäät tiputtaa reunankin kiviä alemmas.

Tekisi mieleni kaivauttaa lähteitä pulppuilevalle isolle nurmikolle isompikin lampi. Semmoinen missä voisi uida. Pähkähullu idea, mutta kenties vielä mielenhäiriöissäni sen joskus toteutankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti