sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Ehkä nyt voi jo alkaa miettimään siemenhankintoja

Ennestään löytyy paljon kaikenlaista

Olen tahallani vetkutellut siementenostoasioissa. Minulla ei ole kovinkaan paha kiire, koska en tykkää esikasvattaa paljoa mitään. Se on hankalaa, kun ehdin jo tappaakin taimet tai sitten halla tappaa. Tai sitten siemenet vaan homehtuvat ennenkuin kasvavat mihinkään. Samoin muurahaishyökkäys esikasvatusikkunalaudalle ei ihan innosta. Ne kun kuskailevat multaa johonkin. Täällä etelässä käy hyvin suorakylvää monta "esikasvatettavaa" kasvia. Esimerkiksi salkopavut ehtii hyvin tökkiä suoraan maahan. Kaaleja en enää kasvata viimevuotisen kirppa-epidemian takia. Tai kun noita siemeniä nyt tuolla on, niin ehkä voisi hiukan kokeilla ja päivystää pyretriinipullon kanssa kasvimaan reunalla.

Toinen ongelma on ison kasvimaan täyttäminen. Tähän asti perunalla on täytetty melkoisen iso osa, mutta se ei ole oikein meille sopiva viljelyskasvi. Maa on ollut niin pitkään viljelemättä että juurimato- rupi- ja rutto-ongelmat ovat nujertaneet minut. Pellossa on yksi kohta mistä tulee hyvää perunaa. Muualle sitä on ihan turhaa laittaa. Lisäksi sen menekki tässä taloudessa on tosi huono. Ei sitä montaa kertaa talvessa syödä.

Kuitenkin haluaisin pitää maan viljeltynä. Saattaa ella että vedän mansikkamaata kasvimaan ympäri. Ehkä ne muovit pitäisivät sivuilta hyökkivät rikkaruohotkin kurissa. Sain mansikkamuovia mummini vanhalta tilalta ihan kauhean määrän. Sitten tietty voisi laittaa auringonkukkia. Saisi linnuille ruokaa talveksi. Ja pistää herneet kasvamaan niiden varsia pitkin ylös! Ehkä menee liian villiksi jo? Tai sitten jotain kuituhamppua, niin pysyisi rikkaruohot ainakin kurissa ja maa puhdistuisi. Ehdotuksia otetaan vastaan. Pari aaria tuossa lienee täytettävää.

Viimevuotinen Häränsydän 619g

Tomaatit ja kurkut täytyy tilata piakkoin, koska niitähän täytyy kyllä esikasvatella. Mutta ei ihan vielä, myöhemminkin ehtii. Niiden kanssa tykkään hiukan hifistellä, enkä ainakaan viisi tuhlata aikaani minkä tahansa lajikkeiden kasvatukseen. Niin monta valjun makuista tomaattia on tullut joskus kasvateltua. Häränsydämet on jo valmiina, vielä pitäisi parit lajikkeet tilailla. Sungoldia ainakin. Kurkuissa suosin luomumalleja tästä lähin. Ne on paremman makuisia ja menekki oli paljon parempi kuin jalostetummilla kavereillaan.

Ennestään on paljon siemeniä. Mangoldit, porkkanat, sellerit ja salaatit. Pavuista salkopapuja on ja muista en tiedä viitsinkö niin kasvatellakaan kun kuraantuvat. Ainiin! Herneet! Ydinherne 'Aamisep' on ollut paras kasvultaan ja menekiltään, joten sitä laitetaan ainakin kaksi aitaa ja ehkä yksi aita sokerihernettä. Niillä ja tomaateilla on ehkä kaikista paras menekki. Sesonkiaikaan saan raahata kahta kiljuvaa poikaa sisään herneaidalta kun ne ei itse luovuta ikinä. Birk hämmästytti monia viime vuonna torillakin kun veti itkupotkut vihannesmyyjän hernepöydän edessä ja karjui: "ÄITII!!!! OSTA MULLE PAPUJAAAA!!!".


Lisäystä: Kesäkurpitsat unohtui! Tein vihdoin tilauksen ja pusseja pitäisi kolahtaa postiin tänä vuonna vain 18 kpl. Mopo ei siis lähtenyt ihan käsistä. Heräteostoksena paprikat ja chilit. Niitä en ole aiemmin harrastellutkaan.

Koirakin syö niitä suoraan aidasta.

2 kommenttia:

 1. Suosittelen, että laitat mahdollisimman paljon sitä siementä maahan, mitä teidän perheenne mieluimmin haluaa maasta nostaa.
  Itse aion tällä periaatteella keskittyä herneeseen ja mansikkaan. Itse pidän erilaista salaateista, tillistä kesäkurpitsasta ja retiiseistä, joten niitä myös paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkäisin retiiseistä, mutta niin tykkää kirpatkin...

   Ja tosiaan kun tuota tilaa on tuossa niin vietävästi, niin täytekasvia tarvitaan kyllä väliin ihan vaan että saan rikkaruohoja päihitettyä ja maata parannettua.

   Yksi mansikkakierros pitää kyllä laittaa kasvimaan ympäri. Noita versoja kun varmaan tupsahtelee taas. Ja ehkä teen auringonkukkamaan ja hernehuoneen ja sitten orvokkipellon niiden varjoon. Pitäisi tilata hiekkaa kasallinen niin saisi hiukan savisuutta karsittua. Tuo pelto on ollut juolavehnällä ainakin kymmenen vuotta enne mun tuloani, joten juurimatoja siellä riittää. Niiden takia varmaa ne potutkaan ei viihtyneet.

   Poista